Veckans vin

2010 Château Simone’s Palette Grand Cru Rouge

För 5 år sedan var jag med min fru och dotter och hälsade på vänner som bor strax utanför den underbara staden Aix en Provance i Frankrike. När vi väl var där passade vi på att besöka vinproducenten Chateau Simone som ligger några kilometer öst om Aix. Egendomen ägs och drivs sedan 1830 av familjen Rougier och erhöll AOC status för deras vingård Pallette redan 1948. Vi köpte med oss några flaskor av deras Château Simone Blanc från 2011 samt Château Simone Rouge från 2010 både på hel och halvflaskor. Ikväll passade jag på att korka upp den första av dessa buteljer, en halvbutelj Château Simone Palette Grand Cru Rouge från 2010.

Jag har nedan skrivit om min upplevelse av vinet samt sammanställt lite kort om vingården Palette och vinifieringsmetod för Rouge. Enjoy!

2010 Château Simone’s Palette Grand Cru Rouge

2010 Château Simone’s Palette Grand Cru Rouge

Druvor: Grenache 45%, mourvèdre 30%, cinsaut 5%, 20% inkluderar syrah, castet, manosquin, carignan, muscatel.

13,5 % alkohol

Vinet dekanteras i ungefär en timme innan provning.

Vinet har en djup färgintensitet och brunröd färgnyans.

Hög doftintensitet där doften karaktäriseras av mörka bär, kryddighet och ekfattoner.

Vinet har en härlig intensiv smak bestående av mörka bär som björnbär och körsbär, kryddighet av peppar och toner av ceder. Syran är medelhög och med en nedtonad strävhet. Eftersmaken är lång där de mörka bären, kryddigheten och cedern lever kvar länge i munnen.

Ett elegant och balanserat vin med lång eftersmak som med fördel avnjutas på egen hand tillsammans med en god bok eller varför inte serveras till lättare kött eller fågelrätt.

Härligt! Det här får en att vilja åka tillbaka till Provance. Ser fram emot att få korka upp de övriga flaskorna från Chateau Simone.

/Mårten

Kort om Palette

Vingården Palette ligger längs de nordlig sluttningarna av Montaiguet-massivet och är väl skyddad från vindar, och floden Arc skär igenom och bidrar med en hög luftfuktighet som tillsammans skapar ett fördelaktigt mikroklimat. Jorden är kalkrik och med mer än 50 år gamla vinstockar odlas huvuddruvorna grenache, mourvèdre och cinsaut men även syrah, castet, manosquin, carignan och olika varianter av muscatel.

Kort om vinifieringen för Rouge

Skörden sker manuellt när druvorna når full mognad, därefter handsorteras druvorna. För deras röda viner avskjälkas först druvorna och sen krossas varsamt. Därefter macereras musten i 15 till 21 dagar. Vinet lagras endast i ekfat, först i 8 månader i mindre fat och därefter i ekfat av olika åldrar under 12 månader.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *