Vinprovning

Master Class med António Maçanita

Den 15 oktober fick jag möjligheten att delta i en Master Class arrangerad av Handpicked Wines där kritikerrosade vinmakaren António Maçanita presenterade sina viner från Azorerna samt från Alentejo i Portugal. António, som utsågs till årets vinmakare i Portugal för år 2018, har en härlig personlighet, är driven och med en stark vilja att skapa vin med stor personlighet men där växtplatsen skall få tala sitt språk. En vinmakare att ha koll på i framtiden!

 António Maçanita

Med sitt bolag Azores Wine Company har han skapat en rad kritikerrosade viner från den avlägsna vulkanön Pico Island i övärlden Azorerna.

Pico Island, Azorerna

Vingårdarna är placerade vid kustremsorna på ön och är därav extremt utsatta för naturens krafter med bland annat hårda vindar, vågor mm.. I och med detta kan det uppstå stora variationer i uttagsmängd och mognad av druvorna mellan skördeåren. António berättar att han önskar att varje skörd oavsett väderförhållanden skall få visas i vinet och inte justeras i vineriet. Vi fick prov på detta genom att prova årgångarna 2018 mot 2015 för bland annat Terrantez Do Pico White. Vinet från 2018 var ett fördelaktigt skördeår har en frisk smak, med hög mineralitet och syra, och där vinet från 2015 som var ett svårt skördeår kunde återfinna sherrytoner och en viss avsaknad av friskhet och syra.

Druvor som används för vita viner på vingårdarna på ön Pico är Verdelho, Arinto dos Acores, Terrantez do Pico. För röda viner används bland annat Aragonez, Agronomica, Castelao, Malvarisco, Merlot, Touriga Nacional, Saborinho, Syrah mm.

Ett vin som jag fann trevligt var Verdelho O Orginal White 2018, gjort på 100% Verdelho, med hög syra, mineralitet, fruktigt, inslag av citrus och en viss sälta.

Därefter fick vi prova viner från Alentejo på fastlandet i Portugal. Det vin som jag fastnade för var: Palpite Red 2011 (se inlägg nedan)

Se nedan för en snabb överblick av vinerna som presenterades (se inlägg nedan):

För att läsa mer om António Maçanita och hans arbete:

http://www.antoniomacanita.com/en/

Stort tack till António Maçanita för en inspirerande Master Class samt till Handpicked Wines för ett mycket trevligt arrangemang!

/Mårten

@handpickedwines @azoreswinecompany

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *